Hielspoor, ook wel bekend als fasciitis plantaris. Je hebt er mogelijk al wel eens van gehoord, maar veel mensen weten niet precies wat het inhoudt. In dit blog beantwoorden we de volgende vragen: Wat is hielspoor? Wat zijn de symptomen van hielspoor? Wat zijn de oorzaken van hielspoor? En wat kan je doen tegen hielspoor? We hopen dat je aan het eind van het blog een beter beeld hebt van hielspoor.
Wat is hielspoor?
Hielspoor is simpel gezegd een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. Onder je hiel zit een peesplaat. Deze plaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze peesplaat overbelast raakt ontstaat er een pijn die hielspoor wordt genoemd. Een overbelasting kan resulteren tot een ontsteking of zelfs tot chronische klachten.
Wat zijn de symptomen van hielspoor?
De patiënten die met hielspoor klachten zijn geconstateerd geven aan een scherpe pijn te voelen bij het opstaan. Vaak is dit na een tijdje stil zitten, dus bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed. Die scherpe, stekende pijn zit onder de voet midden onder de hiel. De voet voelt dan stijf aan en de pijn kan tijdens het lopen over gaan in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnen- of buitenkant van de voet.
Wat zijn de oorzaken van hielspoor?
Er is niet één duidelijke oorzaak van hielspoor. Wel is het in de meeste gevallen terug te leiden naar een overbelasting van de pees onder de voet. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
- Afwijkende voetstand
- Afwijkend looppatroon
- Toename van gewicht
- Te korte kuitspieren
- Verkeerde schoenen
- Verkeerde opbouw van sporttraining
Wat kan je doen tegen hielspoor?
Zoals hierboven uitgelegd ontstaat hielspoor voornamelijk als gevolg van overbelasting. Rust houden is dat ook aan te raden. Als het houden van rust niet mogelijk is, zorg dan dat je gebruik maakt van goede, stevige schoenen zoals Durea schoenen. Als de klachten na deze maatregelen niet afnemen dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij een podotherapeut.